Tuintip van de maand oktober
HET GAZON IN OKTOBER
Omdat de bodemtemperatuur nu nog een stuk hoger is dan in het vroege voorjaar, kun je het gazon nog prima maaien. Binnen enkele weken heb je een mooie grasmat.
Nu het stilaan kouder wordt, is het niet meer nodig om het gazon nog veel te maaien. Je kunt er beter wel voor zorgen dat het gras niet te lang is als we de winter in gaan. Mosvorming ontstaat veel sneller bij lang gras.
Gooi wel direct het grasmaaisel weg. In het najaar breekt gras namelijk minder goed af. Hierdoor kan gemaaid gras op je gazon een ondoordringbare laag vormen voor lucht en water, waardoor het gras een viltachtig laagje krijgt.
Houd deze maand het gazon bladvrij, zo voorkom je kale plekken en kans op ziektes.
Laat in deze maanden de siergrassen staan! Ze zorgen voor een prachtig winterbeeld bij vorst en sneeuw.
BEPLANTING IN OKTOBER
De border kan deze maand nog veranderd worden als je dat wilt. Omdat het blad nog niet afgestorven is, kun je goed zien waar alle planten staan.
De hoofdrolspelers van de oktoberborder zijn de asters. Ze geven de borders in het late jaar nog kleur en lokken vlinders de tuin in. Je kunt ze in volle bloei planten. Hoge soorten blijven beter overeind staan als je er een plantensteun bij zet.
Veel van je planten zijn uitgebloeid en hebben nu rijpe zaden of bessen. Verzamel deze voordat de vogels of de insecten ermee vandoor gaan. Veel van deze zaaddozen zijn trouwens ideale benodigdheden voor de bloemschikliefhebber.
Blijf beplanting water geven, want het kan nog behoorlijk droog weer blijven in oktober.
Wil je in het voorjaar genieten van bloeiende bollen als tulpen, krokussen en narcissen? Plant ze deze maand aan.
Ook in de wintermaanden wat kleur in de tuin? Plant eens heide, violen of een kerstroos aan in de volle grond of in een pot.
Zijn de vaste planten te groot? Dit is de tijd om ze te delen of te scheuren.
SNOEIEN IN OKTOBER
Deze maand kun je uitgebloeide bloemen en overtallige bladeren snoeien en op de composthoop gooien.
Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en je voorkomt bloeden van de bomen.
Wil je volgend jaar weer die mooi bloeiende dahlia's in de tuin? Haal dan nu de knollen uit de grond, knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af en bewaar ze vorstvrij tot volgend jaar. Vanaf half april kunnen ze weer worden geplant.
Stamrozen met een zware kroon kunnen nu tot de helft ingekort worden. Dit voorkomt het breken van takken tijdens storm.
Knip de uitgebloeide bloemen weg bij de rozen. Rozen bloeien met zacht weer namelijk nog wel even door.
Een beukenhaag is nogal beeldbepalend voor de winter. Ook al is het nu geen snoeitijd, de uitstekende takken kunnen gerust weggehaald worden.
Dun hortensia’s uit wanneer ze te groot worden. Verwijder oude takken voor een mooie volle bloem.
VIJVERONDERHOUD IN OKTOBER
Span een net over het water van je vijver. Zo verkom je dat de vijver vervuild wordt met vallende bladeren.
De vissen zullen door het koudere weer zich steeds dieper in de vijver verplaatsen. Zolang de watertemperatuur boven de 5 graden is, kun je vissen gewoon blijven voeren.